Ingatlan eladás költségei

Az ingatlan eladás költségei: mit spórolhatsz le – mit vállalj be?

Az ingatlan eladás költségei kapcsán is érvényes a szabály, amit a vállalkozók követnek: ahhoz költeni is kell, hogy keressünk. Ez akár a vállalkozó szellemű emberekre is érvényes, akik nyerni szeretnének, és nem abban gondolkodnak, hogy miként ne veszítsenek.

Ők azok, akik úgy vélik, hogy nem a takarékoskodásból kell kiindulni, hanem eszközként kell tekinteni a pénzre, ami még több pénzt – mint a szabadabb és a boldogabb élethez való, hasznos eszközt – hozhat.

Egy ingatlan eladás költségei az eladó szemszögéből

Adottságként kezelendő, hogy energetikai tanúsítványra kell költeni, és bizonyos esetekben adót is kell fizetni az eladás után. Lespórolható az ingatlanközvetítő díja, ha egyedül vágsz neki az ügynek, és szerencsésen végig is tudod vinni, megtakaríthatod a költöztetés díját, ha ezt is magad intézed.

Nagyjából ez a képlet. Kezdjük a legegyszerűbb, legegyértelműbb költséggel, és haladjunk a bonyolultabb vagy feltételes tételek irányába!

ingatlan eladas koltsegei

Ami az ingatlan eladás költségei közül a legbiztosabb: az energetikai tanúsítvány ára

El kell készíttetned, és a lakással együtt át kell adnod a vevőnek az energetikai tanúsítványt, mert így írja elő a törvény. Ez nem nagy összeg ahhoz képest, amit az ingatlanodon keresni fogsz. Az ingatlan méreteitől függ, hogy mennyibe fog kerülni. Nagyjából 15 ezer forintra számíthatsz, és mintegy 30 ezer forint lehet a felső határ.

A lakás szerzése utáni 5. évben már nem kell adót fizetned!

Sőt, egyébként is csak akkor adózol, ha nyereségre tettél szert az ügylet nyomán. De gondolom, nem célod úgy megspórolni az adót, hogy áron alul adod az ingatlant. 😜

Azt sem tanácsolom, hogy a szerződésbe kisebb árat írj, s a maradék pénzt feketén vedd át, mert bizonytalan, hogy megkapod-e, és a NAV-val is meggyűlhet a bajod. Figyelik a gyanúsan alacsony árakat, felbecsülhetik az ingatlan értékét, és megbüntethetnek.

Elkerülheted az adót, hogy legalább 4 évet vársz, amíg túladsz a birtokodba került lakáson. Azelőtt 30%, 60%, 90%, illetve 100% az adóalap, a Te vásárlásodat – vagy általánosabban az ingatlanszerzést (ajándékozás, öröklés stb.) – követő 4. évtől az 1. évig és a szerzés évéig visszafelé haladva.

Az adóalap azt az összeget jelenti, amire a 15%-os személyi jövedelemadót számolják. Ha rögtön vagy már a következő évben eladod a birtokodba került ingatlant, akkor a nyereséged teljes összegének a 15%-ával tartozol az államnak. A 4. évben már csak a profitod egyharmadánál kisebb részére, 30%-ára vetik ki az adót.

Az ingatlan eladás adóját jó sok megőrzött számlával csökkentheted

Az igazoltan az ingatlanra költött összegeket, amiket a megszerzésére, felújítására és értékesítésére fordítottál, levonhatod az adóalapból. Nem számít bele az adózandó összegbe az ár, amin vetted, az akkor fizetett vagyonszerzési illeték, az ingatlan értékét növelő javítások, festés stb. díja (ha ezekre az eladás előtti 2 évben kerül sor), se az ingatlanközvetítőd honoráriuma, az értékbecslés díja, a tulajdoni lap igénylésével járó, apróbb költségek.

Hát jó, adóznom kell. De meddig fizetendő?

Személyi jövedelemadóról, a nettó bevételedről van szó, ha az ingatlan eladás nyomán jövedelemre tettél szert (kevesebb, mint 5 évre rá, hogy a lakás a birtokodba került). Ezért az szja bevallásodban kell feltüntetned a jövedelmet, aminek a leadása 2021-ben május 20-szal bezárólag volt esedékes. Ami a fizetési határidőt illeti, ez a következő év május 31-e.

ingatlan eladas koltsege

Amit csak akkor fizetsz, ha akarsz: ingatlanközvetítő díja

Mármint abban az esetben terhel ez a költség, ha ilyen szolgáltatást igénybe veszel. Fölösleges pénzkidobás vagy nélkülözhetetlen szaktudás az, amit az ingatlanközvetítő hoz?

Te döntesz! Az ingatlanosok úgy látják, hogy igenis van hozzáadott érték a munkájukban, és a piac is ezt mondja, hiszen ebből élnek. Az ingatlanközvetítő átveheti Tőled a lakásmutogatás terhét, a kapcsolattartást az érdeklődőkkel, ugyanakkor kiszűrheti az ingatlanokra szakosodott csalókat, és valódi, előszűrt érdeklődőket hoz, akik kapcsán nem eleve kizárt, hogy megvegyék. Segít alkudozni, jó áron és rövid idő alatt eladni – egyáltalán: a sajátjaként képviseli az érdekeidet mindenben, hiszen a megélhetése függ Tőle(d).

Az ingatlanközvetítő jutalék általában az adásvételi ár 2-5%-a + áfa, amiért cserébe elvárhatod, hogy akár két számjegyű százalékaránnyal jobb áron fog elkelni az ingatlan.

Még egy megúszható költség: a költöztetés díja (amit az időddel, ideigeiddel is fizethetsz)

Élére állítottam itt a kérdést, mert az igazság az, hogy ha valami nem kerül készpénzbe, attól még lehet nagyon drága: időben, stresszben, elmulasztott pénzkereseti lehetőségben, kockázatban stb. mérve.

Van, akinek pénze van több, és van, akinek ideje. Vagy inkább olyan, aki úgy gondolja, hogy időből van neki több – holott ez mindig véges, míg pénzt szerezni, ha néha nehezen is, de mégiscsak lehet. Eszerint szoktak nem csak az ingatlanosról, hanem a költözésről is dönteni az emberek, hogy magukat melyik kategóriába sorolják.

Persze nem csak időt fektetünk be, hanem pénz is, ráfordított energia is szóba jön olyankor, ha mindent magunk oldunk meg az eladással, az értékesítés utáni lomtalanítással, a költözéssel – de ezt a kérdést mindenki szabadon, a saját belátása szerint dönti el.

Scroll to Top