Lakás eladás szja

Lakás eladás szja: hogyan lehet megúszni legálisan?

A lakás eladás szja nélkül olyan, mint a csokitorta cukor nélkül – legalábbis, ha az állam szemszögéből nézzük –, míg Téged inkább az ingatlan eladás szja mentesség lehetséges esetei érdekelhetnek.

lakas eladas szja uzlet
Lehet-e adómentes az ingatlan eladás?

Az ingatlan eladás tudnivalók között előkelő helyen szerepelnek az ingatlan értékesítés szja követelményei, és vannak, akik nem csupán olyan ártatlan kérdésekre adnak választ, mint az, hogy „hány év után adómentes az ingatlan eladás?”, ami a jogos érdekedhez fűződik, hanem adócsalásnak minősülő praktikákat is ajánlanak.

Lakáseladás szja nélkül vagy kevesebb adóval – menekülj, ha ilyen ajánlatokat kapsz!

Érdemes ez utóbbiakkal is megismerkedni, de még véletlenül sem azért, hogy kipróbáld, mert ezzel egyrészt annak a kockázatnak teszed ki magad, hogy nem kapod meg a kialkudott árat, másrészt a NAV hivatalból értékbecslést rendelhet el, hogy az ingatlan valós értékét megállapítsa – sőt, akár mindkettő is megeshet veled, és még csak azt sem mondhatod, hogy nem szóltunk előre. 🙂

Kezdjük az ingatlan eladás szja mentesség vagy -csökkentés erkölcstelen módszereivel! Mindezt annak érdekében, hogy megismerd, és el tudd hárítani a vevő ilyen elutasíthatatlan(nak gondolt), maffiózó ajánlatait, mi több, őt is meggyőzően le tudd beszélni a csalásról, és mégis létrejöjjön az üzlet köztetek.

A cikk második felében aztán arról lesz szó, amit viszont kár lenne nem kihasználni az ingatlan értékesítés szja csökkentése terén.

Ingatlan eladás tudnivalók a „sötét oldalról”

Az ingatlan értékesítés szja köteles, ha a lakás öt évnél kevesebb ideig volt a birtokodban. Ha a vásárló „előzékenyen” azt ajánlja, hogy csökkenthetnétek az adódat, az azt jelenti, hogy kisebbnek szeretné feltüntetni az általa fizetett hivatalos összeget, ami az ingatlan után fizetendő adód kiszámításának alapjául szolgál, és ebben az összefüggésben adóalapnak nevezik.

Érdemes belegondolni, hogy mi oka lehet erre neki, hogy alacsonyabb összeget írjatok be az adásvételi szerződésbe. Persze arra fog hivatkozni, hogy így a saját fizetnivalója, az úgynevezett ingatlanszerzési illeték is alacsonyabb. De ha a maradék pénz nem hivatalosan megy át egyik zsebből a másikba, akkor vajon milyen biztosítékod van arra, hogy tényleg megkapod?!

Csak akkor működhet ez, ha ott, helyben, a szerződés aláírásakor átad Neked egy jókora összeget valamilyen készpénzben, amihez az ügyvéd áldását és tanúságát aligha kérheted, hiszen törvénytelen. Ha bármilyen probléma adódik, akkor Téged nem véd semmi, hiszen Te magad álltál a törvény rossz oldalára.

Ráadásul az ingatlan értékesítés szja csökkentése ennek a módszernek a használatával annak a veszélynek is kitesz, hogy a NAV végül mégiscsak felméri a valós helyzetet, és nem csupán adót, hanem még büntetést is fizettet veled.

lakas eladas szja erkely

A lakás eladás szja illegális csökkentése Téged veszélyeztet!

Egy másik klasszikus módszer az adó „csökkentésére” – de valójában ez is adóelkerülés, ha kereken kimondjuk – nem a lakás eladás szja részéhez, hanem a berendezéshez kapcsolódik.

Ebben az esetben a felek a berendezést is tartalmazó vételárat két részre osztják, a törvényes játékszabályok szerint lebonyolítva az ingatlaneladást, és egy külön szerződést kötve a berendezésre, vagyis az ingóságokra, szintén törvényesen.

Innentől aztán a Te etikádon és kockázatbecsléseden múlik, hogy bejelented-e a berendezés eladásából származó jövedelmedet is, vagy ezt „véletlenül” elfelejted. Az ingatlan eladására vonatkozó szerződés kapcsán nincs mese, mert azt még a földhivatalba is be kell adnod, de a bútorok eladása utáni jövedelem 15%-át elvileg megtakaríthatod, ha ezt a másik szerződést nem jelented be a hatóságnak.

A vevődet azért érdekelheti ez a megoldást, mert ő 4% vagyonszerzési illetéket „takarít meg”.

Mi az, amit a lakás eladás szja csökkentése érdekében törvényesen megtehetsz?

Vannak, akik azt teszik, hogy nem tesznek semmit – más szóval: kivárják, hogy elteljen az ingatlanszerzéstől számított öt év, mert akkor az adóalap (vagyis az az összeg, amelyre az egységesen 15%-os adókulcsot alkalmazzák) az első két évben érvényes 100%-ról 0%-ra csökken.

Ez a 100% persze nem a teljes vételárat jelenti, amit az ingatlanért kaptál, hanem csak az általad szerzett hasznot, vagyis a kapott összeg és az általad a lakásért eredetileg fizetett összeg közötti különbözetet. Közbeeső stádiumai is vannak az adóalap csökkenésének: a vásárlás évét követő második évben 90%, a harmadik évben 60%, a negyedik évben 30% a nyereségedre számítandó adóalap.

A jó dolgokra várni kell? Türelem rózsát terem? Nem feltétlenül. Ki tudja, mi lesz az ingatlanpiacon öt év múlva. Persze a helyzet azért eléggé stabil – akár az értékállóságára való tekintettel is nevezhetnék a lakást „ingatlannak”, hiszen az ebben a formában tartott pénz valóban nem sokat „inog”. De ha most lenne egy jó vevőd, akinek a pénzéből bőségesen meg tudod fizeti azt az adót, amit a várakozással esetleg megtakaríthatnál (ami egy hipotetikus eset), akkor miért is várnál?

Azt persze egyetlen tisztességes ingatlanügynök sem tanácsolná Neked, hogy a 4. év utolsó hónapjában összecsapd az üzletet, ha egy hónap múlva már 0 Ft lenne a lakás eladás szja, bár tudd meg, hogy még ez alól is lehetségesek kivételek.

lakas eladas szja adoalap
Hogyan csökkenthető a lakás eladás szja?

Csak akkor nincs adó, ha a nyereség is nulla

Egy olyan eset van, amelyben a lakás eladás szja kérdése a birtoklása első öt évében sem merül fel. De ne kívánd, hogy az adót ily módon megúszd! Arról van szó ugyanis, hogy ha kevesebbért – vagy pontosan ugyanannyiért – adod el, mint amennyiért vetted, vagy amennyire a lakás értéke a szerzésekor becsülhető volt, akkor nincs adód, de persze profitod sem.

A helyes hozzáállás szerintünk az, hogy az ember minél nagyobb adót akarjon fizetni!

De ezt most komolyan gondoljuk, vagy csak azért írtuk ide, mert a neten, nyilvánosan beszélünk a témáról?

Biztosíthatlak róla, hogy teljesen komolyan. Minél több adót fizetsz, annál nagyobb volt a bevételed. Ha nagy adót fizetsz, akkor nagy volt a bevétel is. Márpedig mi pontosan ezt szeretnénk biztosítani az ügyfeleink számára, és nem feltétlenül a lakás eladás szja csökkentését.

Ez persze nem jelenti azt, hogy segítségünkkel ne találhatnád meg a módját, hogy a törvény adta lehetőségeket kihasználva optimalizáld a befizetendő adót. Ez utóbbi egészen más, mint az adóelkerülés vagy az adócsalás.

Az adóalap csökkentéséhez össze lehet például szedni azoknak a költségeidnek a számláit, amiket a lakás felújítására és karbantartására, szaknyelven: „állagmegőrzésre és értéknövelésre” fordítottál. Remélem, hogy még megvannak, mert ezeket az összegeket bizonyos feltételek mellett le lehet vonni az adóalapból.

Ha az eladást megelőző 2 évben befektettél a lakásodba olyan összeget, amely nagyobb, mint az eladási ár 5%-a, akkor ezt máris leírjuk az adódból a számlák alapján. Érdemes visszagondolni a kezdeti időszakra is, amikor az ingatlan a birtokodba került. Ha akkor felújítottál, és megtartottad a számlákat, akkor azt most szintén levonhatod (természetesen szintén nem az adóból, hanem az adóalapból, vagyis a számítási kiindulópontul szolgáló összegből).

lakas eladas szja csokkentes

Sőt, ha tovább kattintasz a linkre, akkor még egyebeket is tenni lehet a lakás eladás szja optimalizálás érdekében, teljesen tisztán és legálisan, anélkül, hogy álmatlan éjszakáid legyenek emiatt!

Scroll to Top