Lakás eladás adózás

Lakás eladás adózás – ingatlan eladás tudnivalók és tippek

A lakás eladás adózás nélkül elképzelhetetlen: az ingatlan eladás szja kötelezettségeket teremt az eladó számára. Ezért az ingatlan eladás tudnivalók között az államnak fizetendő összegre is gondolnod kell.

alberlet kiadas menete

A lakás eladás adózás alapfogalmai. Vannak-e kiskapuk?

Illetékek, járulékok és adók… a végeredmény, úgy tűnik, sokszor ugyanaz: mintha még a levegő is pénzbe kerülne, és folyton fizetni kell. De azt azért nem árt tisztázni, hogy mit is.

Ha ingatlant vásárolnál, akkor úgynevezett illetéket fizetnél, mégpedig vagyonszerzési illetéket, amely alól azok sem feltétlenül mentesülnek, akik más módon jutnak lakáshoz (például örökléssel vagy ajándékozás által).

De ez most nem a Te eseted – neked mint eladónak adót kell fizetned. Hogy van-e ez alól kivétel, esetleg „kiskapu”? Bizonyos értelemben lehetséges ilyesmi, de nem biztos, hogy kívánatos is számodra.

Ha olcsóbban adod el a lakásod, mint vetted, vagyis veszteséggel, akkor adó sincs, hiszen nem tettél szert jövedelemre. Ha ellenben nyertél rajta (de másként miért is mentél volna bele az ügyletbe?!), akkor az viszont jövedelmet jelent, tehát máris felmerül az ingatlan eladás szja kérdése.

Az adóalapot – vagyis azt az összeget, amely után az adót fizetni fogod – úgy kapod meg, hogy kivonod az eladás összegéből azt, amit Te fizettél a lakásért, amikor megvetted. Például ha 20 millió forintért vetted az ingatlant, és most sikerült 25 millióért eladnod, akkor 5 millió forintra kell kiszámolni az adót – de ez alól lesz kivétel, amit alább tárgyalunk.

Maga az adókulcs jelenleg egységesen 15%-os, csak az összeg fog változni, aminek a 15%-áról beszélünk, mégpedig aszerint, hogy mennyi ideje volt birtokodban az ingatlan.

Az ingatlan eladás szja mentesség 2 esete lehetséges, amelyek közül az egyik – gondolom, Számodra is – csak elméletileg jöhet szóba (az olcsóbb eladás). Reálisan tehát marad az ingatlan értékesítés szja szabálya alól az a fontos kivétel, hogy a vásárlást követő 5. év után adod el a lakást.

Ez az ötödik év úgy számítandó ki, hogy a szerzés éve a nulladik, vagyis egy 2013-ban a birtokodba került lakás sikeres (nyereséges) eladása után 2018-ban már nem kell adót fizetned.

Az adóalap, amire a 15%-ot számítod fokozatosan csökken:

  1. 100% az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben.
  2. 90% az adóalap a vásárlás évét követő második évben.
  3. 60% az adóalap a vásárlás évét követő harmadik évben.
  4. 30% az adóalap a vásárlás évét követő negyedik évben.
  5. 0% az adóalap a vásárlás évét követő ötödik évben és utána.

A gyakori kérdésre tehát, hogy „hány év után adómentes az ingatlan eladás?”, a válasz úgy szól, hogy a szerzés évéhez kell hozzáadnod 5-öt. A fentiekből is látható, hogy már a 2. és a 4. év közötti különbség is egészen jelentős – azonban, ha most jó árat kapnál érte, pusztán emiatt nem érdemes várni.

lakás eladás

Ha az ingatlan eladás szja mentesség számodra nem reális – mit vonhatsz még le az adóalapból?

Jó hírem van. A fizetendő összeget tovább csökkentheted nem csupán a kivárással – ami nem kell, hogy szóba jöjjön, ha egyszer most van vevőd, és megfelel az ár, mert többet nyerhetsz, mint amennyit az adón spórolnál.

Koncentráljunk inkább arra, hogy mi mindennel csökkentheted az adóalapodat!

  • Azt már említettem, hogy a kapott összegből az ingatlanszerzésre fordított összeget vonjuk ki, amikor adóalapot számolunk, tehát a megszerzésre fordított összeg az első, ami nem számít bele az adóalapba.
  • Szó esett a vagyonszerzési illetékről is, amit a megszerzésre fordított összes kiadással együtt szintén levonhatsz az adóalapból. Ezek mintegy olyan befektetések voltak, amelyek kellettek ahhoz, hogy létrejöjjön a hasznod, vagyis a jövedelem, amely után most az adót fizetni fogod.
  • Fontos tipp: ha befektettél a lakásba, és ezzel növelted az értékét, akkor ezeket a költségeket is minden további nélkül levonhatod. Tetőt cseréltél, fűtést korszerűsítettél, kerítést építtettél, vagy új nyílászárók kerültek a lakásba? Ha mindezt számlával igazolni tudod, akkor nyert ügyed van. Ezek szaknyelven „értéknövelő beruházások” voltak, ezért most csökkenthető velük az adóalap. Megemlítendő, hogy a számla elszámolására abban az esetben van lehetőség, ha az névre szól, vagyis a tulajdonos nevének szerepelnie kell a számlán. Sőt, ha az eladást megelőző 2 év során befektettél a lakásodba azért, hogy az megőrizze szépségét és értékét, akkor – lehet, hogy nem is tudtad! – úgynevezett „állagmegóvó beruházást” eszközöltél a festés, mázolás, tapétázás, járólap lerakása által, és ezt is szépen levonhatod (számla ellenében), feltéve, ha ezek a beruházásaid meghaladták az eladási ár 5%-át.
  • Ha már nincsenek meg a számláid, most már ne bosszankodj túlságosan ezen! Mindenképp levonhatod az adólapból azt az összeget is, amit ránk költesz (általánosan: a közvetítői jutalékot), hogy nyereségesen és teljes biztonságban értékesítsd a lakásodat. Ez az ingatlan eladásával kapcsolatban felmerült kiadást jelent, tehát ismét azért volt szükség rá, hogy egyáltalán létrejöjjön a nyereséged, úgyhogy nem kell adót fizetned rá. Az értékbecslés díja, a hirdetések, a tulajdoni lap igénylése mind-mind ebbe a kategóriába tartozik.
adózás

Örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2020 NAV szabályok

Ha egyenes ági rokontól – konkrétan: szülőtől vagy nagyszülőtől –, netalán a házastársad után örököltél, akkor maga az öröklés illetékmentes. Minden más esetben, ha tehát távolabbi rokonról van szó, akkor ingatlanérték 9%-ának megfelelő összeg az államot illeti.

Ezenfelül vagy ehelyett azonban az ingatlan eladásakor fizetned kell az eladás által szerzett jövedelemre vonatkozó adót, ha az öröklése után 5 éven belül adod el. Ez esetben tulajdonképpen ugyanolyan helyzetben vagy, mint amelyet eddig tárgyaltunk, és nincs menekvés az adó elől (ha az eladás nyereséggel járt).

Honnan tudod, hogy mit vonj le az ingatlanért kapott összegből? A keletkezett hasznod kiszámítása érdekében a hagyatéki leltárhoz kell folyamodnod. Biztosan emlékszel még: ha távolabbi rokontól származott az örökség, az öröklési illeték kiszabásakor felbecsülték az ingatlant, és meghatározták a szerzési értéket, amelyet most (vásárlási érték helyett) alapul kell venned a keletkezett haszon kiszámításához.

Ha ellenben – a gyakoribb esetben – az öröklés illetékmentes volt, akkor a hagyatéki végzésben a legtöbbször nem szerepel szerzési érték sem. Ezért egyezményesen úgy tekintik, hogy az eladási ár 75%-a a szerzési érték, és 25%-a a keletkezett hasznod – tehát mintha a negyedével drágábban adtad volna el ahhoz képest, amennyiért egyébként vetted volna a lakást.

Érdemes-e várni vagy trükközni a lakás eladás adózás elkerülése érdekében?

Ha csak néhány hónapról lenne szó, például az ingatlan birtoklásának 4. éve vége táján, akkor bizony érdemes belegondolni, hogy nem volna-e jobb kivárni azt a kis időt.

Általában azonban a nyereségvágy nagyobb kell, hogy legyen, mint a veszteségtől való félelem, vagyis inkább arra érdemes koncentrálni, hogy a profi közvetítő megtalálja nekünk azt a vevőt, aki hajlandó becsületesen megfizetni a magasabb árat, amit a lakás ér – aztán hadd vigye csak az állam, ami az övé, mert van miből!

Az adó mindenáron való csökkentése helyett inkább az elérhető haszonra érdemes gondolni, és semmiképp sem érdemes olyan erkölcstelen és illegális eszközökhöz folyamodni, mint az adásvételi szerződés „kozmetikázása”, vagyis kisebb összeg beírása a reálisnál. Az adóhatóság figyeli az ilyen ügyleteket, és hivatalból értékbecslést rendelhet el, és akkor nem csupán az elmaradt adó befizetésére, hanem még büntetésre is számítani lehet.

Ráadásul más kockázatnak is kiteszed magadat, hiszen mi a garanciád arra, hogy megkapod a feketén kilátásba helyezett pénzt – hacsak nem ott rögtön teljesedésbe megy minden? Inkább ne hazardírozz, mert csakis az egyenes út az, ami biztonságosan járható.

lakás eladás adózás

Ha a legszívesebben megszabadulnál az eladással és az ügyintézéssel járó felesleges terhektől, de bőséges hasznot szeretnél beseperni, akkor kérd a segítségünket a linken, és velünk biztosra mehetsz, mert még a lakás eladás adózás sem fog gondot okozni!

Scroll to Top