Ingatlaneladás után másik ingatlan vásárlás

Ingatlaneladás után másik ingatlan vásárlás kisokos

Ingatlaneladás után másik ingatlan vásárlás esetén mennyi adót/illetéket kell fizetnem? Egyszerű kérdés, amin sok múlhat, ha nem ismered az adókedvezményeket (eladóként), illetve az illetékszabályokat (vevőként). Ezeket fogjuk most tisztázni, hogy egy fillérrel se fizess többet, mint amennyit muszáj.

ingatlaneladas utan masik ingatlan

Ingatlaneladás után másik ingatlan vásárlás: amit nem úszhatsz meg

Ha lakást vásárolsz abból a pénzből, amit 3 éven belül a vásárlás előtt eladott, régi lakásodért kaptál, akkor a két lakás árának a különbségére kell számítanod a 4%-os „vagyonszerzési” illetéket, amivel vevőként az államnak tartozol.

Ez azért lesz előnyös számodra, mert különben a teljes vételár 4%-át kellene befizetned az államkasszába. Márpedig ez egész ár – és ezért a fizetendő illeték is, amit az alapján számolnak – nyilván nagyobb, mint az új lakás vételárának a régi árával csökkentett összege.

Az ingatlan eladás után másik ingatlan vásárlás esetén hogyan csökkenthető a fizetendő illeték?

Ha olyan szerencsés vagy, hogy 1 milliárd forintnál drágább ingatlant adsz el, akkor csak 2%-os illetéket kell fizetned, és megúsztad az egészet csekély 200 millióval. 😜

De ha ez az eset inkább a sci-fi területére tartozik számodra, viszont az eladott lakásod árából veszed az újat, akkor kihasználhatod az előbb vázolt lehetőséget. Ennek az eljárásnak az a neve, hogy cserét pótló illetékkedvezmény.

Ezt nem általános műveltségből, hanem azért érdemes megjegyezned, mert külön kérelmezned kell – úgy, hogy beírod az adásvételi szerződésbe, illetve kérelmezed a NAV-nál.

Ezzel mintegy összefűzöd, összefüggésbe hozod a két eseményt – az eladást és a vásárlást – számukra, hogy értelmezni tudják, és úgymond „felfüggesszék” az alapesetben alkalmazott vagyonszerzési illeték kiszabását.

Olyan ez, mint ha hivatalos nyelven azt mondanád: el is adtam, vásároltam is, és a megvásárolt lakás drágább, mint amit eladtam. Ne kelljen már a teljes vételárra 4% illetéket fizetnem, hanem legyen elég csak arra az összegre számítani, amennyivel az új lakásom drágább volt. 😉

ingatlaneladas utan masik ingatlan 2

Több ingatlaneladás után másik ingatlan vásárlás – hogyan számolom el?

Nincs semmi akadálya, se különösebb hátránya, hogy 3 év alatt több lakást adjál el, ha – ismét csak – olyan szerencsés vagy, illetve ha az élet úgy hozza, hogy ezt megteheted.

Ez esetben azonban az ingatlan eladás után másik ingatlan vásárlás esetén sajnos NEM számíthatod be az illetékcsökkentéshez az összes eladott lakást, amiből összeadtad a pénzt az új ingatlanra.

Mert az bizony „túlságosan” is előnyös lenne Neked – gondolhatta a törvényalkotó –, hiszen jó nagy levonást tenne lehetővé. Ezért ehelyett csak az utoljára eladott lakással lépheted meg a cserét pótló illetékkedvezmény nevű „cselt”, amit az előbb mondtam.

Ha tehát választanod lehet, vigyázz rá, hogy a birtokodban levő drágábbik lakást add el utoljára! Ezt az eladást ingatlanos szaknyelven mondva „szembeállítod” a vétellel, arra használod fel az egyszer igénybe vehető dzsolidzsókert.

De mi van, ha először új ingatlant vásárolok, és csak utána fogom a régi lakásomat eladni?

Még így is jól járhatsz: élhetsz a cserét pótló illetékkedvezmény lehetőségével, de sietned kell. Ha úgy jön össze, hogy előre megfinanszírozod valahogy az új lakást, és csak kicsit később tudod eladni a régit, akkor 1 éven belül túl kell adnod az eladó lakáson. Egyébként az eljárás pont ugyanaz, mint akkor, ha a megszokott sorrendben tennéd meg a lépéseket.

Kisegíthet a családod is, hogy az illetékkedvezményt megkapd!

Nem szeretnéd az asztalon hagyni a cserét pótló illetékkedvezményt? Oké, de jól gondold meg, mert egy olyan családtagoddal kell szövetkezned, akiben vakon megbízol, és neki kell adnod a tulajdonod egy részét.

Hogyan működik ez? Ha a családtag, akit az akcióra kiszemeltél, legfeljebb 3 évvel a Te vásárlásod előtt eladott egy ingatlant, de nem vett másikat, akkor neki adhatod egy részét a tulajdonodnak.

Egy picit tudsz ezzel spórolni: az illetékkedvezmény csak arra a részre fog vonatkozni, amit odaadtál. Ez az egész elég sajátos eset, nem is éppen a legegyszerűbb megoldás ahhoz képest, amit nyerhetsz vele, és a tulajdonviszonyokat is megbonyolíthatja, de azért jó tudni róla – esetleg jól jöhet, és talán pont Neked.

ingatlaneladas utan masik ingatlan 3

Nem adok el lakást, de jól jönne a kedvezmény…

Ha Rád nem vonatkozhat a cserét pótló illetékkedvezmény, mert sajnos semmit sem adtál el, de ez az első lakás, amit veszel, akkor a vagyonszerzési illetékből egy másféle kedvezményt kaphatsz.

Ehhez 35 évnél fiatalabbnak kell lenned, és max. 15 millió forintos lehet az első lakásod, amire a teljes-hivatalos névvel az „első lakásvásárlónak járó vagyonszerzési illeték kedvezményt” kapod.

Fele annyit kell illetékként befizetned, mint egyébként: a lakás vételárának 4%-a helyett csak 2%-ot, és elégedetten hátradőlhetsz: hurrá, mától Te is lakástulajdonos vagy!

Külön gratula hozzá, ha 15 millió forintnál drágább lakást tudsz venni fiatalon. A meleg gratuláció mellé illetékkedvezmény ez esetben nem jár, de ha könnyítést jelent számodra, akkor 1 éven keresztül elhúzhatod a befizetést, vagyis 12 kis részletben is odaadhatod, ami jár, úgy, hogy ezekre a részletekre nem számolnak fel Neked kamatot.

Lehetőségek tehát vannak, éppen ezért fontos megismerned azokat, kérdezősködj az ingatlanosnál, mielőtt bármibe belevágnál, hogy ne fájjon utólag a szíved valami miatt, amiről lemaradtál!

Scroll to Top