Ingatlanközvetítő feladatai

Az ingatlanközvetítő feladatai: mire kapja a pénzét az ingatlanos?

Vajon az ingatlanközvetítő feladatai indokolják-e, hogy ne egyedül vágj neki az ingatlan adásvételnek – ez az a kérdés, amit el kell döntened, mielőtt fejben a jutalékot is előre levonnád a kapott vételárból az adó mellett.

ingatlankozvetito feladatai

Játsszunk nyílt lapokkal! Mi nyilván amellett érvelünk, hogy kell az ingatlanos. Mellesleg ezt mondja a piac is, amin az ingatlanközvetítők élnek. Ha nem volna (nagy) haszna, nem létezne a szakma.

De van olyan eset is, amikor valaki:

  • időmilliomos;
  • nagy az önbizalma, ezért szívesen elkalandozik mindenféle szakterületre, ahol versenyre kel a profikkal, akik évek óta ezt csinálják;
  • szeret kockáztatni.

Az ingatlanközvetítő feladatai mindenképp adottak. Csak az a kérdés, hogy ki vállalja őket!

Vagy Te, vagy az ingatlanos – valakinek menedzselnie kell a folyamatot.

El kell találni a megfelelő árat, el kell készíteni a klassz fotókat, meg kell hirdetni a lakást a megfelelő fórumokon, össze kell gyűjteni a papírokat, tartani kell a kapcsolatot az érdeklődőkkel, meg kell mutatni a lakást, és bizony beszélgetni, alkudni kell a potenciális vevőkkel, sőt, a végén a szerződés megkötésére, a feltételekre is figyelni kell.

Az ingatlanközvetítő feladatai közt a legfontosabb az, hogy időt spóroljon Neked

A modern élet bonyolult és összetett. Mekk mesteren kívül senki sem ért mindenhez. Ezért mindenféle szakemberhez fordulunk, akik gyorsan és látszólag könnyedén megoldják azt, ami nekünk sokkal több fejfájásba, utánajárásba kerülne – bizonytalan eredménnyel.

Mivel a valódi szakember gyorsan végez a melóval, egyesek az orrukat húzzák, hogy egy orvosi vizsgálat vagy más, magas szintű tudást feltételező szolgáltatás mindössze 20 percet tartott, de a számla magas.

Holott logikusan az eredményt kell nézni. A könnyűség (hamis) benyomását keltő gyorsaság a szolgáltatás erényeinek része. Vajon jobban megérdemelné a szakember a pénzt, ha húzná az időt, azt mutatva, hogy rengeteget kínlódik vele?

Az aranyszabály:

Eladóként ne pazarold a drága idődet arra, hogy hónapokon át küzdesz a lakás eladásával, hiszen ennyi idő alatt egy rakás pénzt megkereshetsz, ha azzal foglalkozol, amihez értesz!

ingatlankozvetito feladatai 2

Az ingaltanközvetítő fog Téged megvédeni az időrablóktól

Életünk végén, a halálos ágyunkon nem kapunk vissza bónuszként 1 percet sem, ami elszállt. Nem is csoda, hogy az időnkre manapság a legértékesebb kincsünknél is jobban vigyázunk. Ez az egyetlen nem megújuló erőforrás. Az elveszett pénzt is vissza lehet nyerni – de az időt soha.

Mégis rengetegen lopják az idődet. Önmagában is stresszes, a munkádból is kiesel, amikor a lakásod iránt érdeklődőkkel kell foglalkoznod, akik közül egyetlen egy személy az, akiről a sztori végén kiderül, hogy érdemes volt időt szánni rá.

Az összes többi vevőjelölttel a várakozás, a jópofizás, a kapcsolattartás… mind-mind elveszett idő. Akik úgy döntenek, hogy (pénzt) spórolnak – és időt költenek, vagyis inkább maguk veszik át mindazt, ami az ingatlanközvetítő feladatai közé tartozik, ezzel rendszerint azt is kifejezik, hogy „nincs jobb dolguk”, vagy kevesebbre értékelik egyéb dolgukat a pénznél.

Hiszen egy felnőtt ember annyi mindennel töltheti az idejét a lakáseladáson kívül is: a pénzt hozó munkájával, a partnerével, a gyerekével, a hobbijával, pihenéssel stb. Ez mind fontosabb, mint a pénzmegtakarítás, ha egyébként lenne miből az ingatlanost fizetni.

Az ingatlanközvetítő önmagáért fizet

Mivel úgy állapítja meg az árat, és olyan feltételekkel értékesíti az ingatlanodat, hogy ebből simán kijöjjön a jutaléka. Ha nem így lenne, akkor már nem lenne munkája.

Mi az, amit nyújtani tud Neked – ami az ingatlanközvetítő feladatai közé tartozik?

Ő úgy ismeri az ingatlanpiacot, mint a tenyerét. Tudja, hogy mi mennyit ér. Hogy milyen vevőjelöltekkel érdemes szóba állni. Tudja, hogy hol vannak a vörös zászlók (a figyelmeztető jelek, ha valami nem oké). Ismeri a bökkenőket, a hibalehetőségeket, és még sorolhatnánk.

Folyamatosan figyeli a piaci történéseket, ezekkel kel, és ezekkel fekszik, úgyhogy egyrészt Számodra mindig elérhető, másrészt valós időben – nem szóbeszéd, netes keresgélés stb. alapján – fér hozzá az infókhoz, amiktől az ügylet sikere, nyereségessége függ.

Már azzal is nyersz, hogy a tapasztalt ingatlanos pont jól árazza be az ingatlant: nem bagóért, de nem is csillagászati áron lehet záros határidőn belül, reális nyereséggel befejezni a folyamatot. Plusz az ingatlanosod ért a marketinghez, tud alkudni, és nyélbe is üti Neked az üzletet.

Ez több szakma is egyben, amivel laikusként, egytollú indiánként bárkinek nehéz versenyre kelni.

lakás eladás adózás

Időt és pénzt is veszítesz, ha Rád hárulnak az ingatlanközvetítő feladatai

Nagy összegek cserélnek gazdát, amikor ingatlan adásvételről van szó. Sokak számára a legnagyobb pénzek, amikkel életük során dolguk adódik. Egy csekély tévedés, ami a vételárat „csak” 5-10%-kal módosítja, abszolút számmal kifejezve pár millióra rúghat.

Az ingatlanos jutaléka ennek töredéke, és a kifizetése, bevállalása megóv Téged attól, hogy tájékozatlanságból, egy-két egyszerű baki miatt milliókat veszíts.

FIGYELEM! Nem állítom, hogy egyedül biztosan veszíteni fogsz. De a lakáseladás nem szerencsejáték. Minek kockáztass?

Scroll to Top